Trekt jouw hond tijdens het wandelen veel aan zijn riem? En ben je dit meer dan zat? Dan zou je dit gedrag ook kunnen afleren. Weet je niet precies hoe? Geen probleem, want in deze honden blog vertel ik je graag waarom je hond aan zijn riem trekt, hoe je dit afleert en wat je moet vermijden tijdens dit proces.
Om dit trekgedrag tegen te gaan moet je er eerst bij stilstaan waarom jouw hond trekt. Dit kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Elke verschillende oorzaak moet je ook verschillend aanpakken. Het trekgedrag van jouw hond kan onder andere liggen aan:
Een hond ontdekt graag zijn omgeving door aan alles te snuffelen. Om dit vrij te kunnen doen is het belangrijk dat hij een lange riem heeft. Mocht je je hond uitlaten met een te korte riem dan is het trekgedrag bijna niet te vermijden. Probeer om deze reden eens een langere riem uit. Een riem van drie meter is zeker aangeraden.
De buitenlucht zit vol met heerlijke geuren, maar dit geldt zeker als er mensen eten hebben achtergelaten of als de hond van de buren loops is. Het enthousiasme van jouw hond kan ervoor zorgen dat hij aan zijn riem gaat trekken. Jouw hond wilt tenslotte zo snel mogelijk naar dat gevallen broodje toe.
Er zijn meerdere technieken en hulpmiddelen beschikbaar die jou kunnen helpen om dit ongewenste gedrag af te leren. Dit is bijvoorbeeld:
Een clicker is een klein apparaatje die een klikgeluid maakt. Dit apparaatje wordt veel bij hondentrainingen gebruikt, omdat na het klikgeluid vaak een beloning volgt. Naarmate je de clicker vaker gebruikt zal je hond gewenst gedrag aanleren en ongewenst gedrag achterwege laten. Jouw hond heeft er tenslotte alles voor over voor dat lekkere snoepje. Een aangeraden training met de clicker tegen trekgedrag is onder andere de ´trekken is stoppen´ en de ´trekken is omdraaien´ methode.
Een bekend hulpmiddel tegen trekgedrag bij honden is een anti trek tuig hond. Dit is een tuigje, waardoor je jouw hond zijn trekgedrag kan afleren door hem te corrigeren. Dit corrigeren is dankzij het tuigje veilig en zal de hals van jouw hond niet beschadigen. Een ander voordeel van het tuigje is dat jouw hond voldoende bewegingsvrijheid heeft. Deze antitrektuigjes zijn er in verschillende groottes en sommige zijn zelfs verstelbaar, zodat jouw hond ook kan genieten van comfort.
Nu je meerdere technieken weet hoe je dit trekgedrag kunt afleren is het ook belangrijk om te weten wat je moet voorkomen. Wanneer je een wandeling met je hond maakt is het cruciaal om niet zomaar te ruk te geven aan de riem. Dit kan niet alleen leiden voor verwarring bij jouw hond, maar ook voor schade aan zijn nek en het kan jullie baas-hond relatie schaden.
Voorkom ook dat je de lengte van de riem steeds verwisselt tijdens de wandeling. Dit kan jouw hond in verwarring brengen en dan kan hij trekgedrag vertonen.
Ik hoop dat je, dankzij deze informatie, jouw hond van zijn trekgedrag kan afhelpen, zodat jullie weer samen kunnen genieten van jullie wandelingen.